Sokat romlott a magyar egészségügy...

Egy brüsszeli felmérés szerint rosszabb lett a magyar egészségügyi rendszer az elmúlt évhez képest. A Health Consumer Powerhouse 32 európai országot felsoroló listáján hazánk a tavalyi tizennegyedik helyről a huszadikra csúszott vissza, de még így is jobb a szlovák vagy lengyel rendszernél - tudósít az MR1-Kossuth Rádió.

Hat helyet esett vissza a magyar egészségügy a múlt évhez képest, a brüsszeli székhelyű Health Consumer Powerhouse nevű cég egy most publikált nemzetközi felmérése szerint. A felmérés 32 európai ország egészségügyi rendszerét hasonlítja össze évről-évre. A vizsgálat szerint Magyarország többek között rossz helyen áll az infarktus és a rák okozta halálozásban, valamint a kórházi fertőzések elleni védekezésben sem ér el túl jó eredményeket.

De mégsem ezek miatt estett vissza hazánk a rangsorban - mondja Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnöke, aki szakértőként segítette a felmérést. „A halálozás és az egészségügyi állapot adatai évről-évre rosszak, tehát ebben nincs visszaesés – mondta. – De vannak olyan új mutatók, amelyeket most értékeltek először. Például az, hogy a laboreredményeket milyen gyakran küldik elektronikusan közvetlenül a betegnek, és ezekben helyenként rosszul teljesített Magyarország. Másrészt pedig vannak olyan mutatók, amelyekben ténylegesen rontottunk, például abban, hogy az onkológiai ellátásra mennyit kell várni. Erre tavaly még jó eredményt kaptunk, most pedig csak közepeset.”

A rákos betegek ellátására csak azok az országok kaphattak jó osztályzatot, amelyekben a diagnózis után három héten belül elkezdődhet a kezelés. Ez nálunk ezek szerint nem valósul meg.

Kovácsy Zsombor szerint egyébként régiós összehasonlításban jobban áll Magyarország, mint gondolnánk. „A közfelfogással ellentétben a magyar egészségügy a lengyel, a szlovák, a román egészségügynél jóval jobb pontokat kapott, különösen ami a betegtájékoztatást, a betegjogi hátteret illeti.”

Csehország és Szlovénia viszont megelőz minket, a legjobb pontszámot pedig a holland egészségügy kapta.

Forrás: Medipress